Gudars Skymning
 
Väsen på villovägar
 
Pilgrim
  Stormklockan  
Klickbar bild. Karta över Jämtland.

Gudars skymning >>

Väsen på villovägar >>

Pilgrim på vift >>

Stormklockan>>

 

Karta >>

  Hem   På gång   I backspegeln   Besökare   Medlem   Tjänster  
       
  Staffan kåserar  
 

Tångeråsen 1 september 2003

Sommaren är slut än en gång och vi får börja göra oss redo för ännu en vinter. Men vi är vana, och innan vintern har vi ju en egentligen ganska behaglig höst framför oss. För hösten kan väl också ha sin tjusning trots mörkret och den tilltalande kylan, eller hur?

Här i Tångeråsen samlades vi söndagen den 31 augusti för att förbereda en ny rastplats som skall vara klar ungefär till midsommar 2004. 23 (!) personer mellan 5 och 75 år samlades helt frivilligt för att bära ut matjord, kratta gångar och på alla möjliga andra sätt göra i ordning det som vi tror kommer att bli en av de vackraste och mysigaste rastplatserna i Jämtland! Arne Skyttmark från Gärde har snickrat ihop två väldigt fina paviljonger där gäster som besöker platsen kan sitta och intaga sin måltid. Träsniderskan Lotta Boholm-Wall har gjort en unik informationstavla över Tångeråsen-Gärde som vi är väldigt stolta över!

Förutom bybefolkningens bidrag med ideell arbetskraft samarbetar vi med Länsstyrelsen och Krokoms kommun med att genomföra våra nuvarande projekt; huset vid hällristningarna, rastplatsen på Valla och det nya folklustspelet av Elin Olsson som har premiär sommaren 2004.

Är det inte fascinerande att det i två så befolkningsfattiga byar går att genomföra sådana här dagar där folk går man ur huse för att slita ont en söndag utan att ens få betalt? Vad kan det bero på? Hamburgarna och kaffet som byalaget bjöd på efter ett rejält arbetspass?

Kanske till viss del. Men den allra största orsaken är att det har varit en tradition i dessa byar att frivilligt stråla samman och hjälpas åt. Det har alltid varit en god anda som fyllt oss bybor med en vilja, en vilja att byarna skall leva vidare i dessa avfolkningstider. Vi tänker inte släppa taget!

En del okunniga belackare kallar oss norrländska glesbygdbor för inskränkta patrioter för att många av oss är tveksamma till det till stor del svulstiga EU-bygget med gemensam valuta och kanske en gemensam president som huvudmål.

 

Kanske också för att vi har antingen den jämtländska flaggan eller rent av offerdalsflaggan hängades på fjösväggen eller, hemska tanke, båda flaggorna uppe på samma gång! Det är fördomar som till allra, allra största delen är just fördomar. De allra flesta av oss är så långt ifrån främlingsfientliga man kan bli, det kan du se om du åker ut till nästan vem som helst i Tångeråsen-Gärde eller var som helst på landsbygden i norrland.Oftast åker kaffepannan på innan du tagit av dig kepsen och ett bullfat med minst 7 sorter ställs på bordet vare sig du är närmaste grannen eller om du är bokförsäljare från Afrika. Inskränkt och främlingsfientlig?

Hm, många av oss har rest till många av världens länder och tagit åt oss av många olika kulturer och få är väl så insatta i världsproblemen som de gamla pensionärerna i glesbygden som lusläser dagstidningarna och ser alla nyhetsprogram på TV så länge syn och hörsel tillåter! Visst, vi är patrioter, men det finns något gott i det också och helt klart nödvändigt om vi ska överleva i vår fina svenska landsbygd. Det måste finnas något som svetsar oss samman och med det menas inte att vi tar avstånd från det som kommer utifrån, utan en vilja, en kamp för att jobba för något som vi tror på, något som inte skadar någon annan på något vis. Tvärtom, vi vill att vår bygd skall framstå som attraktiv att flytta till, en plats där man alltid känner sig välkommen och automatiskt blir Tångerås-Gärdesbo bara genom att komma hit på besök!

Det är viktigt att vi tror på oss själva och vågar gå en väg som inte behöver vara utstakad av professionella beslutsfattare, det är inte säkert dom alltid har rätt även om många av dom säkert vill väl. Till Tångeråsen-Gärde är du alltid välkommen!

Vår förhoppning är att barnfamiljer och andra vill flytta in till våra byar, vi behöver idéer utifrån av folk som är intresserade och som tycker om att jobba tillsammans med andra och gärna komma med galna men konstruktiva idéer som utvecklar vår bygd. Vår förhoppning är att alla det blir ljus i alla hus igen i Tångeråsen-Gärde. Det är nog det vi jobbar för när alla samlas en söndag i slutet av augusti.

//Staffan Eriksson Ordförande Tångeråsen-Gärde byalag

>Tillbaka till Nyhetsarkivet

prenumerera på nyhetsbrevet! Länk för kontakt.