Gudars Skymning
 
Väsen på villovägar
 
Pilgrim
  Stormklockan  
Klickbar bild. Karta över Jämtland.

Gudars skymning >>

Väsen på villovägar >>

Pilgrim på vift >>

Stormklockan>>

 

Karta >>

  Hem   På gång   I backspegeln   Besökare   Medlem   Tjänster  
       
  Väsen som gömt sig för oväsen  
 

Staffan Eriksson
Tångeråsen
12 juni

På Midsommarafton lär olika väsen visa sig för oss, den moderna stressade, dator- och mobiltelefonberoende människan. Platsen är vid 7000 år gamla hällristningarna i Gärde, Offerdal, kl 21.00.

Det här är väsen som varit gömda och glömda under många år i den moderna teknologiska tiden, ja det är rent av så att vi inte ens tror att de finns. Kan det verkligen vara så illa? Är det så att det vi inte ser inte finns? Om det är så måste det ju vara så att vi inte tror på våra drömmar heller.

Och om vi inte tror på våra drömmar, vad är det då som driver oss? Det verkar ha blivit så att vi inte längre orkar ha tålamod att vänta in våra drömmar eller se vad som finns omkring oss. Allt ska gå så snabbt; McDonalds snabba burgare (utan smak), dokusåpor där talanglösa medelmåttor blir kända över en natt och bortglömda natten därpå, snabba pengar på börsen där det går ännu snabbare att förlora dom i högriskfonder osv.

I allt detta mentala onormala oväsen har alla väsen försvunnit ur vår åsyn. Sannolikt har de alltid funnits men vår förmåga att se dom har avtagit i och med att det yttre bruset runt om oss har tilltagit.

Och det är under det senaste århundradet detta har skett och vår kropp har inte anpassats till att sitta framför en dator dag ut och dag in och syssla med artificiella göromål. Sannolikt har inte vår mentala förmåga anpassats heller utan innerst inne är vi fortfarande stenåldersmänniskor med deras sätt att tänka och reagera. Det är därför vi mår så bra av att stirra in i en brasa timme efter timme, det finns kvar i stenåldersmänniskan i oss som så mycket annat men som vi tror vi utvecklats från, från primitiva "vildar" till sofistikerade medvetna och högtstående varelser.

Frågan är om utvecklingen gått bakåt eller framåt? Om det blir ett längre strömavbrott idag blir det stora rubriker, särskilt om det är i någon storstad som drabbas. Alla blir så hjälplösa och då gäller det ändå bara någon timme. Tänk dig då att det blir strömavbrott en hel vecka, på vintern! Vad skulle då hända med oss "högtstående varelser"? Tja utgången är given, eller rättare sagt undergången.

 

 

För stenåldersmänniskan skulle ett sådant problem som ett strömavbrott inte ens existera, födan och boendet skulle klaras lika galant som det alltid gjort. Frågan är då vem som är mest utvecklad, den självförsörjande stenåldersmänniskan eller den teknologiberoende nutida människan?

Människan är ändå, trots allt, rätt lika oavsett vilken tidsålder, vilket land eller vilken kultur hon befinner sig i men har börjat glömma sitt ursprung och alla kunskaper som förvärvats under årtusenden har på ett fåtal 10-tal år glömts bort.

Kanske är det dags att stanna upp och SE vad som finns bakom oss, runt omkring oss och framför allt inom oss, annars kan vår sk civilisation att ta slut fortare än vi anar.

Det är därför vi måste börja försöka se alla väsen igen, vare sig de finns eller inte för det är inte det saken gäller. Vad det handlar om är att se oss själva som en helhet men acceptera våra olikheter och vara ett med naturen och vår vackra planet. Vår Jord är vår Moder och när hon mår dåligt mår vi dåligt, ibland utan att veta om det eftersom vi flyr in i den konstgjorda påhittade mediavärlden. Under vår mycket korta tid på denna planet utnyttjar vi varandra för att nå kort vinning och drar oss inte för att lura varandra för att vinna ägodelar, så mycket som möjligt och den som har flest ägodelar när han/hon dör, vinner! Och ändå får vi inte ta med oss någonting när vår tid är ute, inte ens vår kropp.

Nej, vi måste inse att vi är lika mycket värda vare sig vi är rik eller fattig, man eller kvinna, vit eller svart, landsbygdsbo eller storstadsbo, eumedborgare eller norrman, väsen eller människa. om vi inte insett det har vi en lååååång väg kvar innan vi kan kalla oss civilicerade.

Det är därför det är viktigt att hålla ögonen öppna för de väsen som finns omkring oss. För om de finns omkring oss kanske de även finns inom oss?

Om du tror eller inte tror spelar ingen roll! Dom kommer att visa sig för dig i vilket fall på Midsommarafton.

Läs mer om saker som har hänt i byarna i vårt arkiv.

>Tillbaka till Nyhetsarkivet

prenumerera på nyhetsbrevet! Länk för kontakt.