Gudars Skymning
 
Väsen på villovägar
 
Pilgrim
  Stormklockan  
Klickbar bild. Karta över Jämtland.

Gudars skymning >>

Väsen på villovägar >>

Pilgrim på vift >>

Stormklockan>>

 

Karta >>

  Hem   På gång   I backspegeln   Besökare   Medlem   Tjänster  
         
  Lyssna till stenen      
 

Det är november och det är mörkt ute. Den hyperaktiva sommaren då man skall ha hunnit med allt finns nu bakom och man kan summera om man med gott samvete kan luta sig tillbaka och njuta av allt man hunnit eller om något blev kvar. För det är ju så vi ser det, nutidens människa; ju mer man hinner med desto bättre människa är man, annars är man lat. Nå, har du varit en "bra" människa eller har du varit "lat" denna sommar? Om du svarar att du varit bra så har du säkerligen varit duktig och hunnit med allt, eller har du det? Har du hunnit vårda umgänget med dina vänner? Har du umgåtts med din familj på deras villkor, inte enbart på dina? Har du ägnat en hel dag under sommaren enbart med dina tankar och då menar jag tankar som inte har med husrenovering, jobbet eller pengar att göra utan helt enkelt dagdrömt om "onödiga" saker som musik, läst en artikel om harens sexualliv eller om konsten att koka riktigt bra kaffe? Har du gjort något av detta har du ju egentligen inte varit så duktig, eller hur? Då har du ju varit "lat". Men har det varit så skadligt det där "onödiga"? Kanske det rent av har varit just den dagen du kommer bäst ihåg av den gångna sommarens alla dagar. Och om det var det så kanske det inte var så dumt i alla fall. I så fall har du nog gjort en investering i dig själv, i din själ och din kropp. Du har LEVT ett tag, om än bara för en dag.


Det stora problemet vi moderna människor har idag är att vi inte har tid med att vara lata, dvs låta själen få semester en stund. Vi fyller tiden med aktiviteter och pressar både oss själva och andra att vara lika duktiga. Ingen vill ju bli kallad lat, eller hur? Och vad har hänt med söndagarna? Jag minns när man var liten så tog man på sig finkläderna på söndagen och så umgicks man i familjen eller också åkte man och hälsade på andra familjer. Eller också åkte man iväg och plockade bär eller något annat "onödigt".

Mina föräldrar var jordbrukare men på den tiden, på 60-talet, fanns det utrymme för stillsamma söndagar trots kor och det bistra ekonomiska klimatet för småbönder, en yrkesgrupp som redan på den tiden skulle utrotas av våra duktiga myndigheter.

Idag är söndagen bortrationaliserad för många, i allafall i egenskap av vilodag. Veckans röda dag står för något annat än vila. Röd färg gör att vi får hög puls, kroppstemperaturen stiger och vi blir mer aggressiva, det är vetenskapligt bevisat, och det stämmer ju egentligen rätt bra för oss moderna människor.

Men var kommer allt detta ifrån, att vi ska vara så aktiva, så "duktiga"? Faktum är att detta moderna teknologiska samhälle inte är konstruerat för människor, det är något som vi tvingats in i och som vi inte klarar av. Vi, Homo Sapiens Sapiens, är fortfarande samma stenåldersmänniskor som vi varit de senaste 2 miljoner åren och vi har sannolikt inte anpassat oss på bara 100 år för detta artificiella samhälle som knäcker oss. Det kan inte vara meningen att vi skall tillbringa hela dagar vecka ut och vecka in, år ut och år in med att syssla med aktiviteter utanför hemmet som vi får betalt för, enbart för att tvingas lägga lönen på mobiltelefoner till hela familjen, surroundljudanläggning, två bilar så båda kan jobba eftersom att båda MÅSTE jobba, dagisavgifter, bredbandsavgifter, amorteringar på huset så att det är betalt lagom tills man dör och skräpmat som gör att blodkärlen pluggar igen för tidigt och hjärtinfarkten kommer redan innan 50-strecket.

 

Människan levde nära naturen och med sin familj ända tills industrialismen lade beslag på våra liv med stämpelur och löpande band och tvingade oss bort från landsbygdens naturliga leverne. 1950 och 1960-talens systematiska utrotning och tömning av landsbygden är det mest förödande som skett och något som vi idag har facit på med alla psykiska och fysiska åkommor vi lider av. Något är ju uppenbarligen fel när man måste lämna sitt barn på dagis kl 6 på morgonen och hämta det kl 6 på kvällen för att man själv skall hinna få ihop pengar till att betala bl a dagisavgiften. Ekorrhjulet uppenbarar sig i sin absoluta tydlighet. "Man måste jobba ihjäl sig för att kunna köpa ihjäl sig" som Ulf Lundell säger.

Idag verkar ju myndigheter av alla de slag nästan tävla om hur man skall ta död på landsbygden effektivast. Genom nedläggning av hälsocentralen? Genom att inte låta barn på landsbygden få skolskjuts? Genom reklamkampanjer i storstaden mot landsbygd för att svartmåla befolkningen som bor här som tärande och som en börda för landet? Det sistnämnda liknar på många sätt smutskastningen av judarna under Hitlers tid. Nej, skratta inte, det finns tydliga likheter, öppna ögonen.

Vad vi moderna människor behöver är inte att till varje pris anpassa oss efter utvecklingen, utvecklingen borde anpassa sig till oss istället så vi slipper vara så "duktiga". Vi måste få utvecklas lugnt precis som att maten måste smälta lugnt för att man ska må bra. Vi måste få tid för varandra, att få umgås, att få utbyta idéer och tankar, att få sitta runt en eld och bara vara tysta tillsammans eller använda tiden till att göra nya hällristningar som berättar något för människor som lever om 7000 år. Som vi lever nu kommer det nog inte finnas någon människa om 7000 år.

Vi måste sakta ner och det måste ske snabbt(!) Några av oss stretar emot McDonaldssamhället som prackas på oss, vi bor kvar på landsbygden och byråkrater tar sig för pannan inför dessa "tjurskallar" som vägrar flytta in i de tomma hyreslägenheterna byggda närmaste samhälle med mer än 500 invånare av den "omtänksamma" kommunen. Dessa "bakåtsträvare" som inte förstår landets, eller Europas bästa och flyttar till tätort där all service finns utan som hellre samlas på bygdegården för att byta tankar och idéer och ifrågasätta våra makthavare istället för att snällt titta på Bingolotto och alla dokusåpor på Kanal 5 och vara sömniga och lydiga medborgare. En lydig medborgare bör ju vara en lycklig medborgare, eller...? Den störste rebellen av alla kanske är just landsbygdsbon men som utmålas som den mest konservative i media?!

Människor "går i väggen" och blir osams över småheter, en del tycker sig mer värda än andra, på TV förnedras folk mer än gärna enbart för att bli kända, vi är avundsjuka över dom vi tror har det bättre ställt och i detta land sker allt fler kriminella vansinnesdåd.
Ett råd: På söndag struntar du i McDonaldsburgaren, datorn och dumburken. Istället tar du med dig en ryggsäck med kaffe och en bit rökt fläsk och går ut i skogen, gör upp en eld, stirra in i den en stund och lyssna sedan till en sten.

©Nov 2004
Staffan Eriksson

Vice ordf Tångeråsen-Gärde byalag

 
         
      >Tillbaka till Nyhetsarkivet  
prenumerera på nyhetsbrevet! Länk för kontakt.