Gudars Skymning
 
Väsen på villovägar
 
Pilgrim
  Stormklockan  
Klickbar bild. Karta över Jämtland.

Gudars skymning >>

Väsen på villovägar >>

Pilgrim på vift >>

Stormklockan>>

 

Karta >>

  Hem   På gång   I backspegeln   Besökare   Medlem   Tjänster  
         
  Beppe i Tångeråsen!      
 

Den 7 april hade tångeråsens bygdegård äran att få inte mindre än Beppe på besök! Ja, inte i egen hög person förstås utan i form av hans alster som framfördes ömsom eftertänksamt, ömsom brutalt komisk av Jan Boholm och Sofia Andersson. Tillsammans utgör de kulturföreningen Soja med residenset i Sundsvall. De besökte Öhn i Strömsunds kommun där Beppe tillbringade en stor del av sin tid och fick ta del av det rika material som herr Wolger lämnat efter sig. Och det är inte lite! beppe var ju en mobbad person i barn och ungdomsåren men fann sin väg och sitt uttryckssätt i skrivandet. Han skrev låttexter till Povle Ramel, "Ta av dig skorna" är faktiskt en Beppe text liksom sakta vi går genom sta´n, ni minns väl Monica Zetterlunds hit? Men det är bara en liten del. Hans brutala och hejdlöst roliga "Bunta ihop dom" som vi känner i Lars Ekborgs version, gjordes här i orginalform på jamtska av Jan Boholm. Jo, det var faktiskt ur jamtlänsk vinkel ursprungligen den skrevs. Idén föddes nämligen en kväll när Beppe tillsammans med Yngve Gamlin och läkaren Bertil Wikström satt och umgicks. Sofia Andersson framförde "Du labbar", ett nummer där kroppsdelarna inte riktigt vill lyda "husse", och visade ett sällan skådat kroppsspråk i klar John Cleese anda!

Andra otroligt komiska nummer som framfördes var "Förslag till nyinlägg för Martin, Göteborg" där Sofia och Jan, båda med stor talang för det komiska, lockade publiken till hejdlösa skratt! Dessa humoristiska nummer varvades skickligt med allavarliga och eftertänksamma dikter.

 
Jan Boholm och Sofia Andersson.

 

31 nummer framfördes, däribland några tonsatta melodier av Jan Boholm. Beppe Wolgers var en stor artist, författare, poet och konstnär som har bidragit med mycket gott åt svenskarna. Jan Boholm och Sofia Andersson framförde detta mycket kärleksfullt och publiken gick säkerligen hem med ett leende på läpparna och med tänkvärdheter i sinnet, åtminstone gjorde jag det.

Staffan Eriksson
April 2006

>Tillbaka till Nyhetsarkivet

 
         
         
prenumerera på nyhetsbrevet! Länk för kontakt.