Gudars Skymning
 
Väsen på villovägar
 
Pilgrim
  Stormklockan  
Klickbar bild. Karta över Jämtland.

Gudars skymning >>

Väsen på villovägar >>

Pilgrim på vift >>

Stormklockan>>

 

Karta >>

  Hem   På gång   I backspegeln   Besökare   Medlem   Tjänster  
         
  Norra Offerdal växer!      
 
Stella, Otto och Tina

 

Inte till ytan alltså men rent befolkningsmässigt. Från Önet via Tångeråsen-Gärde, Rönnöfors, Vejmon och Jänsmässholmen föds det barn på löpande band höll jag på att skriva. Vad kan det bero på då? Strömavbrott? Outbyggt bredbandsnät? Ingen krog in närheten? Förvisso. Men det är nog inte det det beror på. Trots bristen på alla möjliga facilitéter; halvdan skolskjuts, långt till affären, långt till skolan mm, är det en stor kvalitét att bo på landsbygden. Inte minst märker man det på sin lilla 5-månaders flicka som sover som en stock under sömnpassen på dagtid, till skillnad från de korta passen i hyreshus i sta´n. Det finns nog en atmosfär på landsbygden som man inte riktigt kan förstå vad det är, det är något man inte kan ta på, något som påverkar små barn positivt. Kanske det är träden som har en lugn inverkan, dom kanske har en lugn själ som sprids till oss alla. Och det är naturligtvis underbart för ett litet barn att titta ut genom fönstret och se ett landskap i ständig förändring pga årstiden, eller morgon resp kvällsljuset, istället för att se en parkering full med bilar eller ett annat grått hyreshus mitt emot. Det säger sig alldeles själv egentligen.

Det är egentligen inte självklart för alla att landsbygden skall finnas kvar med aktiv befolkning. I media sägar man att man får skylla sig själv om diverse rättigheter inte finns på landsbygden, man har ju valt att bo där. Vänta, vaddå? Valt att bo på landsbygden? Är det alltså i sta´n allt folk fanns från början och sedan har man plågat statsfinanserna med att lyxa till sig och flytta ut till landsbygden under århundraden? För det måste ju vara så dom menar, eller hur? Många har inte valt att bo på landsbygden, vi är födda och uppvuxna här och vi har adrig flyttat ut från sta´n. Man kan väl säga att vi valt att inte bo i sta´n. Det är medias fel att resonemanget blivit så snedvridet när det sägs att man valt att flytta ut (från sta´n). Det här att ständigt skylla allt på landsbygden har tyvärr blivit en grej som riksmedia (läs pressen i Stockholm) har som ledstjärna, Okunnigheten är stor, mycket stor. Tråkigast av allt är när vår egen lokala press hakar på för att få billiga poäng. Ledaren i LT 23 okt fick mig att ilskna till och i upprördheten gjorde jag som en riktig svensk gör när han blir riktigt riktigt arg, jag knöt näven i fickan och skrev en insändare. Här är den:

LT:s ledarskribent Per Åhlström raljerar i sin ledare i LT 23 okt om hur kostsam landsbygden är för Sverige, inte ordagrant förstås men med stor tydlighet. Det är ynkligt, fegt och arrogant av dig Per, men det ligger ju i tiden. Var och varannan dag bombar någon skribent i Dagens Nyheter läsarna med hur dyr landsbygden är. Då gäller att haka på av tidningsledarskribenter även i glesa län som Jämtland för att visa att man är "på" och kanske blir citerad av riksmedia så det syns att man minsann är med!

 

 

Att vi kan bo kvar på grund av skatteutjämningsbidrag är skitsnack, var alstras rikedomerna som betalar Sveriges välfärd? Jo, på landsbygden med t ex vattenkraft och inte minst skogen som är rena guldgruvan för svenska staten, och vad jag vet finns inte ett enda vatten eller vindkraftverk i städer. Och det närmaste kalhygge Stockholm har varit var när almarna i Kungsträdgården var på väg att huggas ned i början av 70-talet. Eller har jag fel Per Åhlström?

Vidare ger du dig på Krokoms kommuns utmärkta lösning med små dagis baserat på föräldrarnas engagemang och ideella arbete för att våra barn skall få det bra och tryggt. Några få kommunala dagis fungerar säkert i tätorter eller i befolkningstäta kommuner men inte i Krokoms kommun. Flexibla lösningar behövs och det hjälper Krokoms kommun oss med istället för att komma med cenralstyrda direktiv som inte fungerar i verkligheten. För det är i verkligheten vi glesbygdsbor finns Per Åhlström, inte som statistiska siffror från något statligt verk i Stockholm.
Och jag vet inte var du fått tag på dina uppgifter men enligt det du skriver finns inte någon kvalitét eller utveckling alls på skolor i glesbygd, det är nästan som om man hör griffeltavlornas kritor gneka när man läser din ledare. Ett gott råd Per, åk ut i Jämtland så kommer du att upptäcka hur stort det här landskapet är och du kommer garanterat mötas av värme och generositet av de människor du ser som tärande, gnälliga och kostsamma för din skattsedel.

Att som ledarskribent för en lokaltidning i glesbygd ge sig på alla som bor utanför Östersund är som om en slaktare skulle diktera villkoren för veganernas kostcirkel, man kan inte göra expertutlåtanden för det man inte har kunskap om. Vi kräver inte faciliteter och serviceanrättningar som finns i städer, låt oss bara vara ifred, fortsätta jobba ideellt och hitta lösningar själva eller tillsammans med kommunen istället för att som så ofta media gör idag, nu även LT, sparka på den som redan ligger. Det är alltid medialt korrekt att gång på gång ge sig på landsbygdsbefolkningen, Goliat mot David, men vi vet ju hur det slutade...

Staffan Eriksson
Infödd landsbygdsbo, förälder och lärare

Äh, jag var för feg för att skicka in den. Jag borde kanske gjort som en fransk bonde skulle gjort; ta traktorn och sprida ut ett lass med kodynga utanför tidningens redaktion, men det var snö på vägen så det passade inte just då.

Nej, låt oss njuta av bilden ovan på Stella, Otto och Tina, tre nykomlingar i Tångeråsen med förhoppningsvis minst 80 schyssta år framför sig. Tre polare som blir självständiga , modiga, starka, ödmjuka och kloka individer. Självständiga nog för att våga tänka eget istället för att lita på populistisk riksmedia. Modiga nog för att våga försvara dom svaga och mobbade. Starka nog för att stå stadigt när motvinden blåser som snålast. Ödmjuka nog för att inte trampa på andra för egen vinnings skull. Och kloka nog att aldrig, aldrig, aldrig bli en inskränkt ledarskribent som fegar ur och skyller på dom det alltid är tacksamt att skylla på

Staffan Eriksson
©Nov 2006

>Tillbaka till Nyhetsarkivet

 
         
prenumerera på nyhetsbrevet! Länk för kontakt.