Gudars Skymning
 
Väsen på villovägar
 
Pilgrim
  Stormklockan  
Klickbar bild. Karta över Jämtland.

Gudars skymning >>

Väsen på villovägar >>

Pilgrim på vift >>

Stormklockan>>

 

Karta >>

  Hem   På gång   I backspegeln   Besökare   Medlem   Tjänster  
         
 
Hej alla vänner!
 
 
 

Trots klimatförändringarna har vi nu en synnerligen normal vinter med ca 50 cm snötäcke och 20 graders kyla i februari. Så normalt ska det väl ändå inte vara...? Från det globala till det lokala.

ÄNTLIGEN är dagbarnverksamheten igång på bygdgården i Tångeråsen! Efter en hel del om och men och långbänk hit och långbänk dit och funderingar å ena sidan och funderingar å andra sidan, är verksamheten igång. Det har ju som sagt tagit sin tid men att det har hänt något så snabbt som det gjort nu mot slutet är vår eminente byalagsordförande Roger Jönssons förtjänst! Outröttligt har han jobbat hårt för att verksamheten skall kunna starta. En riktig kämpe. Men varsin stjärna skall gå till Nils Johnsson och Maria Söderberg i Krokoms kommun också, utan dessa två landsbygdsfighters skulle det trots Rogers idoga arbete inte blivit något, med stor sannolikhet kan detta konstateras. Långt ifrån alla politiker och tjänstemän i kommunerna ute i Sveriges landsbygd verkar förstå att norrlands inland inte är en stad eller en förort till Stockholm. Landsbygden MÅSTE ha andra lösningar på t ex barnomsorg än kommunala dagis som oftast erbjuds. Den kommunala varianten fungerar i städer och större orter där man på sin höjd bara behöver transportera sitt barn några kilometer till skillnad från landsbygden där man kan få köra i både 2-3 och 4 mil, kanske mer för att kunna lämna sitt barn på det kommunala dagiset som oftast finns i den största byn i socknen.

Detta leder förstås till att föräldern, och även barnet, måste tillbringa många timmar i bilen, mycket dyrbar tid som försvinner och barnen mår dåligt. Vidare sliter dessa transporter på miljön med mera bränsleförbrukning som följd och vad kan vara mer fel idag? Även kommunerna måste ta sitt ansvar för nedskitningen av vår miljö och då är flexibla lösningar på t ex barnomsorgen nödvändigt. Långt mer nödvändig än ideologiska käpphästar. Vår lösning med dagbarnverksamhet på bygdegården i Tångeråsen är mycket billig och smart; när tiden kommer då det blir mindre barn igen kan man enkelt stänga ner verksamheten istället för att kommunen måste fortsätt värma upp en tom lokal. Smart för att det blir närmare för barn i byar i kommunens ytterkanter och transporterna blir kortare.

 

 

 

En idé om ett dagis, kooperativt eller dagbarnverksamhet framfördes av några av de nyinflyttade, nyblivna mammorna och facit har vi nu. Dagbarnverksamhet och ett deltidsjobb har skapats! Vi fick kulturpris av Krokoms kommun 2004 pga vårt sätt "att med kulturen som instrument utveckla bygden", en helt rätt motivering. Och vi blev utsedda till "Årets bygd" 2005. Vi har kunnat vara nöjda med det, men vi ser detta bara som en början.

I dessa tider då biobränsle inte enbart förknippas med popcorn och coca-cola, öppnas stora möjligheter för landsbygden i stort. Vem vet, är landsbygdsfolket de nya oljeshejkerna? Även för de lokala bönderna ser det ljust ut; nu har man äntligen fått upp ögonen för hur idiotiskt det är att transportera mat över halva jordklotet när vi kan handla lokalt. Både djur, människor och miljö mår bättre av att vi äter det som odlas och föds upp i vår närhet. Självklart tycker man det, men det måste till en rapport av män som Al Gore eller FN för att Svensson och kanske framför allt media och makthavare skall vakna i det Stockholmsfixerade Sverige. Och många verkar yrvakna; Va, transporteras riset ända från Asien? Transporteras Evian-kranvattnet på flaska från Frankrike? Kommer äggen från Estland? Jo, så är det. Och ofta flygs det hit med flygplan som spyr ut mååååånga ton skit. Så är det.

Vaddå, fortsatt sommarteater vid Gärdesån? Jodå, 2008 blir det en ny teater och Elin har börjat skriva. Undertecknad knåpar på med det som kanske skall bli musik till nämnda teater. Vi får se vad det blir men du kommer nog inte bli besviken!

Vi i byalaget hedrar John-Erik Jonsson, "n´John-Erik i Ås´n", som
nyligen gick bort. Han har alltid varit en aktiv god kraft som jobbat
hårt för Tångeråsen-Gärdes utveckling. Vi kommer sakna dig John-Erik.

Staffan Eriksson
Vice ordförande Tångeråsen Gärde byalag
Februari 2007

>Tillbaka till Nyhetsarkivet

 
         
         
prenumerera på nyhetsbrevet! Länk för kontakt.