Gudars Skymning
 
Väsen på villovägar
 
Pilgrim
  Stormklockan  
Klickbar bild. Karta över Jämtland.

Gudars skymning >>

Väsen på villovägar >>

Pilgrim på vift >>

Stormklockan>>

 

Karta >>

  Hem   På gång   I backspegeln   Besökare   Medlem   Tjänster  
         
  Gudars skymning    
 

Gudars Skymning – en sannsaga i kampen om tiden 2008

Sommaren 2008 hade vi premiär på vår tredje sommarteater vid Gärdeån och så här efteråt förstår vi att vi åstadkommit något utöver det vanliga. Med tanke på alla publikreaktioner vi fick så gav vi nog vår publik en tankeställare, i positiv bemärkelse.
För i en tid där vuxna som barn stressar från morgon till kväll för att hinna med, borde vi kanske ställa oss frågan: Går det verkligen att skjuta upp livet till sen?
Och det var den frågan som ställdes på sin spets.

Ambitionen var att det skulle vara tokigt, knäppt och roligt och alldeles förfärligt allvarligt på en och samma gång. Det blev en sannsaga. En uppdiktad historia som samtidigt är förkrossande sann. En blandning av mänsklig sårbarhet och gudomliga krafter som aldrig skådats förut.

Vår historia började vid Gärdeån där byalaget tvingats till ett möte som ingen har tid med.
Något irriterade och förbryllade inser man att det är underliga saker i görningen. Prästen visade sig inte vara någon präst och plötsligt står Tor från Valhall på mötet och påstår att:
”i måra finns int”. Ska man tro på det han säger? Vågar man chansa och vad har plockepinn med Ragnarök att göra? Här ställs många frågor som ger överraskande svar.
Men inget av detta är en slump. Allt övervakas noggrant av nornorna (ödesgudinnorna) som med liv och lust formar bybornas öde. De har nämligen fått nog av att människorna försöker styra sina egna öden genom att skjuta upp saker till sen.
Eller som Urd själv uttrycker det:
-Live pågår hen å nu – konstant! Vare se man vill hell iint! Sen finns int!

I år hittade 2100 personer till spelplatsen vid Gärdeån för att se föreställningen.
Det är fantastiskt att folk ändå tog sig tid. Platsen är förtrollande vacker och naturens egna kulisser förstärker vårt sceneri. Att låta asar och ödesgudinnor få möta den moderna högpresterande människan kan ju tyckas vara långsökt men det blir intressanta möten där man blir tvingad att se ”verkligheten” ur andra perspektiv. Och med tårar och skratt från publiken som kanske också fått dem till eftertanke, är jag tillfreds med resultatet..
Det här var mitt sätt att påminna oss om att vi alla, bara är en liten enkel människa mitt i livets brusande fors som borde stanna upp och fråga sig: Vad är viktigt i livet…egentligen….?

Elin Sandelius
Manusförfattare och regissör

>Bilder från Gudars Skymning

>Gudars 12 Juli 2008

>Gudars annons


 

 

Över 2100 besökare!

TACK kära publik!

TACK alla som hjälpt oss!

TACK alla sponsorer och annonsörer!

Välkommen tillbaka till Offerdalsbygden!

I samarbete med:

 

 
     

>Tillbaka till Nyhetsarkivet

 
         
prenumerera på nyhetsbrevet! Länk för kontakt.