Gudars Skymning
 
Väsen på villovägar
 
Pilgrim
  Stormklockan  
Klickbar bild. Karta över Jämtland.

Gudars skymning >>

Väsen på villovägar >>

Pilgrim på vift >>

Stormklockan>>

 

Karta >>

  Hem   På gång   I backspegeln   Besökare   Medlem   Tjänster  
         
  Nordman vid hällrisningarna!      
 

I lördags den 6 sept spelade ett av detta lands mest kända band, Nordman, vid Gärdeforsen. Facklor längs stigen ner höjde stämningen snabbt för att bli rena religiösa upplevelsen på bron över ån, toppat med kvällsljusets orangeaktiga ton. Alf Eliasson värmde upp publiken innan Håkan Hemlin och Mats Wester intog scenen med sitt band och rev loss klassiker som "Vandraren", " Be mig" och "I lågornas sken". Egentligen var det en tämligen surrealistisk upplevelse med detta band spelandes inför ca 1200 pers på vår magnifika och unika spelplats. Här kan man snacka om tvärkultur! Ristningar i sten möter grovhuggna gubbar med hesa röster, nyckelharpa och mandola spetsat med elgitarrer. Och, var det rätt plats för detta band att spela på? Utan tvekan, JA! Drogfritt är byalagets policy beträffande denna fina spelplats och jag ser gärna att fler artister besöker oss. Vi måste utveckla landsbygden. För små byar finns det två vägar; antingen tror man att allt skall vara som det alltid varit vilket leder till att byn i bästa fall blir ett museum, men ganska snart ett igenväxt sådant och när hemvändare vill återuppleva barndomen ett par dagar varje sommar upptäcker denne plötsligt att utsikten skyms av löv och barrträd. En folktom by kan också leda till att företag tömmer bygden på naturresurser och vinsterna hamnar givetvis söderut. Den andra vägen, den vi vill gå på, är att inse att inget är statiskt. Det är bara att konstatera att det är en enda bonde i byn nu mot ca 20 för 30 år sedan.

 

 

 

Allt förändras och vi måste hitta nya områden att utveckla. Vi måste helt enkelt bygga nya vägar, nya hus och hitta nya användningsområden av redan befintliga attraktioner. Vi har tur i Tångeråsen Gärde som har hällristningarna, men dom jobbar inte själva, vi måste hjälpa dom på traven så att folk upptäcker dom. För folk, det behövs det för allas överlevnad. Det är därför viktigt att utveckla och exploatera men med förnuft och så länge vi själva har kontrollen över detta och det är därför viktigt att artister som Nordman drar folk till oss så man får se hur entreprenöriell man kan vara i den jämtländska skogsbygden. Det var inte byalaget som arrangerade Nordman utan företaget Åtlyse med kontoret i Enarsvedjan. Och det är inte dumt, vi måste unna folk att tjäna sitt levebröd. Och tar man hit Nordman är man modig eftersom det inte är något billigt arrangemang.
Vår policy är att det skall vara drogfritt och städat och vi kommer aldrig tillåta artister som inte passar in eller "attraktioner" som öltält. Det viktiga är hällrisntingarna och att folket i Tångeråsen - Gärde är öppna, generösa och toleranta nog att fortsätta ge sig i kast med tokiga och galna omöjliga "humleprojekt"! Missunsamhet, snålhet och avundsjuka hoppar vi över eller lämnar åt dom som använder energin till att hålla på med det.

Staffan

Ps: Humlan kan egentligen inte flyga men det vet hon uppenbarligen inget om.

Foto: Ulrika Sundin

 

>Tillbaka till Nyhetsarkivet

 
         
         
prenumerera på nyhetsbrevet! Länk för kontakt.