Gudars Skymning
 
Väsen på villovägar
 
Pilgrim
  Stormklockan  
Klickbar bild. Karta över Jämtland.

Gudars skymning >>

Väsen på villovägar >>

Pilgrim på vift >>

Stormklockan>>

 

Karta >>

  Hem   På gång   I backspegeln   Besökare   Medlem   Tjänster  
         
 
Staffans krönika 2010
     
         
 

Jag måste säga att jag har haft tur. Tur som är uppväxt och bor i Tångeråsen-Gärde. När vi barn växte upp umgicks vi helt naturligt mellan ålders- och könsgränser. Mobbing existerade inte. Jag har också förmånen att gå åk 1 och 2 i skolan i byn, en liten skola med knappt 10 elever. Med tanke på skoldebatten om hur ostimulerande små skolor lär vara, är det ett rent under att vi som gick här i byn kan läsa och skriva. Faktum är att det gått bra för oss alla, trots att vi inte hade 150 klasskompisar. Nåväl, under ungdomen umgicks vi lika vänskapligt med varandra och denna sämja och anda lever än idag. Vi växte upp i en värld där ingen hade hört talas om dagis och schemalagda lekar. Vi klarade oss själva och hela gården var vår lekpark,  kanske det var grunden till vårt entreprenöriella förmåga, att klara sig själv och inte gapa efter kommunen så fort ett grässtrå är oklippt i byn eller att det inte händer något.  Vi vet att man måste ta egna initiativ för att något skall hända, inte sitta och vänta på att "någon annan" ska göra det. Som den grekiske antike filosofen Seneca sade: "Det finns 2 typer av människor; de som går före och uträttar något samt de som går efter och kritiserar". Vem vill man vara? Självklart den förste! Och vi gör alla så gott vi kan. Ibland kan man ha olika åsikter men det leder oftast utvecklingen framåt och är ett friskhetstecken.

Madde serverar hembakade delikatesser i Café Své

Förberedelser inför Mooseum

Foto: Jenni Andersson och Staffan Eriksson

 

Årets begivenhet, älghornsmuseumet Mooseum rulla f n på parallellt med Café Sve. Utsikten är magnifik, bakelser och mackor är smaskiga och Mooseumet riktigt udda. Ett bra koncept. Men det har inte gått att genomföra om folket i eller nära byn, inflyttade eller infödda, inte ställt upp så bra i projektets alla former. Alla är delaktiga på ett eller annat sätt och varje länk är lika viktig. Den här kraften borde alla ha. Tyvärr är det så att ju större ett samhälle är desto mindre eget ansvar tar man. Därför tror jag på småbyarna och jag önskar att fler politiker gjorde det också.
Men det tiden kommer, jag är övertygad!
Åk runt på landsbygden i Jämtland under somrarna och njut av alla sevärdheter, aktiviteter och fikaställen, blir man inte imponerad över folks företagsamhet då vet jag inte hur man är funtad.

Trevlig sommar!

Staffan

Ps: Du missade väl inte Eva-Britts café vid ån mellan 27 jun-9 juli? Ännu ett strålande initiativ vid den magiska hällristningsplatsen i stugan vid Gärdesån.

Fler bilder från Mooseum finns på www.mooseum.se

Mooseum

Eva-Britts café vid hällristningarna

 
         
prenumerera på nyhetsbrevet! Länk för kontakt.