Gudars Skymning
 
Väsen på villovägar
 
Pilgrim
  Stormklockan  
Klickbar bild. Karta över Jämtland.

Gudars skymning >>

Väsen på villovägar >>

Pilgrim på vift >>

Stormklockan>>

 

Karta >>

  Hem   På gång   I backspegeln   Besökare   Medlem   Tjänster  
         
  Staffans krönika      
         
 
Det är egentligen inte så dumt att bo där vi bor eller hur? Med tanke  på den lille krabaten Cryptosporidium och annat smått och gott (?!) som finns i Storsjön och säkerligen i andra vatten i anslutning till stora orter känns det som om vi sitter med 4 ess och en joker i handen medan staden nu sitter med alla svarte petter.  Många får sig säkerligen en tankeställare över hur trygg den skenbart så trygga staden är egentligen. Vatten är något som är livsviktigt för alla oss  som lever på denna planet och det säger sig självt att där det bor mycket folk blir det mer föroreningar. En stad är oändligt bräcklig, tänk bara om fjärrvärmesystemet brakar ihop, hur går det då? Det verkar som om man i städer och större orter förlitar sig mer på de styrande än sig själva. Vi vet ju att om något går sönder hos oss  måste vi bekosta och laga det själv, vi kan inte skriva insändare i  tidningarna och klaga på kommunledningen. Man blir automatiskt mer entreprenöriell om man bor ute i busken.
Centraliseringen har gått av bara farten de senaste 50 åren och har överlevt sig själv. När man skall spara i fonder rekommenderar banker att man sprider på riskerna och inte sparar allt i samma fond, det borde vara lika med en befolkning i ett land.
 
Men i landet Sverige centraliseras det som aldrig förr, även inom kommunerna lägger man alla ägg i samma korg, dvs orten som är närmast den största staden  medan ytterområdena får klara sig själva när det i själva verket är där länets och landets rikedomar skapas. Det är faktiskt inte inte FOLK i sig själva som genererar pengar till statkassan, det är exporten,  som till allra största delen består av naturtillgångar producerad i glesbygden. När man för centralisering på tal brukar politiker säga att det sker över hela världen. Visst, det gör det. Men är det ett alibi för att det är den rätta vägen? 1 000 000 000 flugor kan inte ha fel, koskit är gott! Och Sverige är bäst i klassen när det gäller centralisering. Enligt LRF är Sverige den mest importberoende landet i Europa vad mat beträffar. Jag vågar inte tänka på vad som händer den dag transporterna blir så dyra att maten blir lyx. Och  jordbruk snyter man inte ur näsan på ett ögonblick; ett nedlagt jordbruk är ett nedlagt jordbruk. Det är alldeles för omständigt och  dyrt att starta ett nytt.
Var därför glad att du bor i naturbygd, du bidrar till en bättre värld. Handla och tanka lokalt också så får vi behålla våra fina serviceinrättningar. Var fördomsfri och öppen för nytt folk och nya  idéer och beröm din nästa så vill fler människor bosätta sig i de hus som fortfarande står tomma.

Staffan Eriksson
Dec 2010
 
         
prenumerera på nyhetsbrevet! Länk för kontakt.