Om byarna

Jämtland har tvivelsutan varit befolkat  länge. När isen från senaste istiden började smälta tog det inte lång tid innan människor hittade till länet. Bevisen finns till stor del i form av hällristningar och hällmålningar. Ristningarna i Glösa är mest kända men i Gärde i Offerdal finns de som är ännu äldre.


Forskare tror att stenåldersmänniskor kom västerifrån och följde ådalarna där de slog sig ner för 7000-8000 år sedan. Älgen var viktig för detta jägarfolk vilken man kan se eftersom merparten av hällristningar och hällmålningar avbildar just älgen. Vid Gärdeforsen i Offerdal finns några mycket unika hällristningar som upptäcktes 1928 av Erik Lindberg,  föreståndaren för kraftverket som låg där. En avbildning av en älg är en av de största i världen, 3,6 meter bred,  2,4 meter hög och är ca 7000 år gammal (Bild1).


På ett annat ställe är en unik jaktscen avbildad (Bild2), det är avtryck av en människa i en utgångsposition, två parallella fötter som går framåt i sex steg som slutar i en avslutningsposition och står därmed framför en älg.


Ann-Marie Eriksson i Tångeråsen har under många år intresserat sig för hällristningarna och säger att den ca 4000 år gamla jaktscenen är ytterst unik i världen.


- Jaktscenen kan vara en dramatisering av en jägares berättelse om hur det gick till att fälla en älg men det betyder inte att jaktscenen har den betydelsen. Enligt vissa forskare kan  scenen ha med schamanism att göra, att schamen förvandlas till ett djur, i det här fallet en älg, det är själva förvandlingen som är avbildad i scenen. - Vi tar för givet att det har med jakt att göra men det kanske bara är den nutida betraktaren som vill ha en enkel förklaring, säger Ann-Marie.


Det finns andra hällristningar också  i Gärdeforsen, bl a fyra spårstämplar av älgklövar (Bild3). Det är mycket sällsynt att  hitta den här typen av spår. - De finns på ett fåtal andra ställen i världen, några i Norge, i sydvästra Afrika, i Australien samt i Nordamerika, säger Ann-Marie.


Skillnaden mellan de äldre hällristningarna gentemot de senare är att de äldre har slipats medan de yngre har hackats. Verktygen och tekniken har sannolikt utvecklats mellan åren.


Nyligen gjordes restaurering av befintliga hällristningar vid forsen under ledning av Sven-Gunnar Broström. Man gjorde då även fynd av nya.


Idag är spåren av kraftverket som under drygt 40 år producerade likström till närliggande byar, helt borta. Vattnet forsar som det gjort under 1000-tals år men kvar ligger spåren efter mänsklig närvaro för många år sedan. Ingen vet med säkerhet vilken betydelse denna ”rock-art” hade. Kanske det hade en religiös betydelse, men vem vet, det kanske bara var så att människan redan då hade behov av att uttrycka sig estetiskt och ville omge sig med det vi idag kallar konst!?

Bild 1.

Bild 2.

Bild 3.

Gärdesjön är en ganska stor och djup sjö. Den ligger vackert med Åreskutan som fond drygt 3 mil ra sydväst.

Det finns en fin sandstrand och det är ett populärt resmål att åka dit för att bada på sommaren.