Gudars Skymning
 
Väsen på villovägar
 
Pilgrim
  Stormklockan  
Klickbar bild. Karta över Jämtland.

Gudars skymning >>

Väsen på villovägar >>

Pilgrim på vift >>

Stormklockan>>

 

Karta >>

  Hem   På gång   I backspegeln   Besökare   Medlem   Tjänster  
         
  Att tro på sig själv      
 

Nå, har du lyssnat till någon sten på sistone? Har du tagit dig tid att luta örat mot en bit koncentrerad volym av Jordens tillkomst och hört vad den har att säga? Eller lyssnar du hellre till andra som du tror vet mer, som t ex arbetskompisen som verkar veta allt, din chef eller Göran Persson?

Alltför ofta är vår tilltro till överheten blind, vi tror att andra vet mer, helst dom som sitter på höga poster, därför accepterar vi, om än ibland motvilligt, nedläggningar av t ex skolor, hälsocentraler och servicehus. "Ekonomin är kärv" säger politikerna och du nickar och säger "ja, jo, så är det nog, ni vet ju bäst. Det klart att byskolan skall läggas ned om man kan spara pengar åt kommunen". "Ni kommer att kompenseras på något sätt för de 1500 jobb som försvinner" lovar arbetsmarknadsministern" när två regementen skall läggas ned. "Vad skönt" tänker du, "regeringen kan man lita på". I verkligheten handlar kompensationen om något utlokaliserat obetydligt verk som på sin höjd genererar 100 jobb. "Vi måste spara, alla måste ta sitt ansvar" innebär "DU måste gå ner i lön och arbeta längre, ju tristare och meningslösare jobb och ju lägre lön, desto mer ska du jobba och ju mindre lön skall du ha. Jag som är statsminister däremot och alla andra ovärderliga höginskomsttagare berörs inte av detta".

För att inte tala om alla direktörer som får dig att tro att deras arbete är det viktigaste som finns och som ser sig själva som gudar och hotar med att flytta utomlands om inte lönen är mer än 10 miljoner om året och fallskärmen på minst 50. Jag säger ÅK! Åk så snart som möjligt till utlandet!
M a o, du är lurad!

Olof Palme åkte ut till folket även i norra Sveriges landsbygd, han var till Pilgrimsstad dagarna innan han mördades. Tage Erlander gästtalade i Kaxås i egenskap av statsminister. Hur ofta är Göran här? Alla nedläggningar på landsbygden och i norrlands inland är helt klart en systematisk medveten handling från makthavare från central ort. Att tro något annat är att vara alltför blåögd och naiv för ens bästa. Det spelar ingen roll om hälsocentralen sköts alldeles förträffligt och fungerar bra ekonomiskt, ligger den utanför den accepterade radien där några få personer i maktställning har bestämt att människor skall bo, skall den bort, ju fortare desto bättre. Tyvärr har de högsta beslutsfattarna i landet alltför lydiga medarbetare ute i landet som inte ifrågasätter detta eller reflekterar över konsekvenserna, utan istället lyder blint och verkar göra allt för att tillfredsställa beslut och direktiv från högre ort.

Själva säger de sig inte alls represtentera länet i första hand utan "de jobbar för landet". Det låter ju så fint och ansvarstagande men är i själva verket en omskrivning i att de inte vågar säga ifrån mäktige Görans order. Och allt för många politiker skryter med att kritik rinner av, precis som om det är en kvalitét, när det istället är den största svaghet en politiker kan ha. (Såg du Expressens bild av det illfula leendet Leni Björklund hade på sina läppar med ryggen vänd mot upproriska jämtar när hon i egenskap av försvarminister talade för nedläggningen av I5 och F4 onsdag 3 nov 2004?) Att ta åt sig kritik från folket som valt dem måste väl ändå vara en demokratiskt vald politikers största plikt? Ofta anses också ett impopulärt beslut vara handlingskraftigt fast att beslutet är vansinningt.

Karolinaprojektet, det idiotiska experimentet Landstinget håller på med just nu är ett sådant, de har ju betalat en dyr konsult runt en mille för att ta fram detta och då måste man ju driva igenom det. De politiker som drivit igenom detta anser sig vara handlingskraftiga. Suck.

Och alla galna beslut som tas som drabbar landsbygden! Galnast är nog frågan "har vi råd med svenskt jordbruk?", en fråga ett debattprogram tog upp för en tid sedan. HAR VI RÅD MED SVENSKT JORDBRUK? Smaka på den! Jag kommenterar inte den frågan pga dess vansinnighet, den talar så bra för sig själv. Vi vet ju f d finansministerns Bosse Ringholms ståndpunkt i den frågan när han beslutade att EU stödet till bönder som skulle betalas ut nu i höst skjuts på till efter nyåret. Vilken annan yrkesgrupp skulle acceptera detta? "Shame on you mr Ringholm" som Michael Moore skulle ha sagt.

 

Det är nog sannerligen inte lätt att vara kommunpolitiker heller när mer eller mindre omöjliga direktiv uppifrån ständigt läggs på deras axlar. Men det är då det krävs en stark politiker som vågar ryta till och säga ifrån oavsett om det idiotiska förslaget eller den omöjliga besparingen kommer från ens i rang högre partikamrat.

Det finns många bra politiker och om vi bara kunde strunta i partitillhörigheten skulle det kunna ske många bra saker för landsbygdens utveckling. Det finns dom som vill något annat än lyda. Och det måste till något nytt. Vi, du och jag, måste inse att vi kan mycket mer än vi tror och våra idéer är ofta klokare än vi anar. Folk ute i stugorna på landsbygden är mycket pålästa och allmänbildade faktiskt, precis tvärt emot medias bild som sprids av oss. Eller är du en främlingsfientlig, alkoholiserad, tjuvskjutande ungkarl som åker jeep med flak och våldtar hitflyttade kvinnor från Asien? Tyvärr har filmen "Jägarna" blivit någon slags facit på landsbygdsbon och det är skrämmande hur många som verkligen tror på den bilden av oss.

Men vi måste kämpa för att skapa en ny bild, en verklig bild som inte går på klichebilder och förutfattade meningar. Tyvärr är det dock ofta vi själva som är vår egen fiende. När en grupp människor, t ex landsbygdsbor, utmålas att vara på ett visst sätt nog länge, behöver de som startat detta förtal inte fortsätta med det längre, vi klarar det bra själva, det är det som är jantelagens stora fiffighet. En del lokala maktfaktorer hakar på detta. Vi är otroligt bra på att skämmas över oss själva. Allt som kommer utifrån tror vi är bättre, det är det som kallas att vara osvensk. Det är det som skiljer oss från t ex fransmännen som verkligen säger ifrån mot överheten när de upplever orättvisa. Se också hur sydeuropéer och invandrare är bra på att ta för sig, de har självförtroende och stolthet och de skäms inte över att ta plats, vi har mycket att lära av dom. Att gå med krökt rygg och böjd nacke med mössan i hand skapar bara depressioner och tragedier. Det är alltså väldigt vitalt att bua ut försvarsministern och visar att det finns en självkänsla bland "glesingarna" i norrlands inland.

Du vet mer än du tror, du är lika mycket värd som någon annan, inte mer-inte mindre. Du är duktig men du har rätt att då och då vara lat. Låt inte människor som tycker att dom är mer värda ge sig själv rätten att ha dig som slav, om än en avlönad sådan. Dräng eller piga är du så länge du är en spelbricka i överhetens monopolspel, för det är precis vad du är.

Vi måste jobba på att skaffa oss självförtroendemen men det är lika viktigt att ha ha en lika stor ödmjukhet för att balansen skall bli harmonisk.
Först då kan stora saker hända.
Och saker kommer att hända, för landsbygden.

Göran Persson fjäskar för amerikanska GM i Trollhättan och Leni Björklund har åkt hem, leende. Den knutna näven är redan ute ur byxfickan.

Ha det gott!

©Nov 2004
Staffan Eriksson

Vice ordf Tångeråsen-Gärde byalag

 
      >Tillbaka till Nyhetsarkivet  
         
prenumerera på nyhetsbrevet! Länk för kontakt.